Två små modellhus i en vattenpöl på en gräsmatta.
Jordvärme, även kallat för ytjordvärme, passar extra bra där jorden är fuktig. Att jämföra och få förslag från olika leverantörer är rekommenderat innan man gör ett val.

För vem passar jordvärme?

Med en jordvärmepump går det att spara både på ekonomin och miljön. Men vem passar jordvärme bäst för? I en virvelvind av uppvärmnings­alternativ är det inte alltid lätt att välja bäst utifrån dina behov. Här får du därför en inblick om huruvida jordvärme kan löna sig för dig och din bostad.

Pumpen utvinner solenergin som lagras i marken, precis under markytan. Det lagras mycket mer energi djupare ner i marken, men den är också svårare att komma åt. Därför kan det vara bra att sätta sig in i vad jordvärme, även kallat för ytjordvärme, är och vad jordvärme innebär för din bostadssituation.

Olika sorters markvärme

Bergvärmepump – hämtar värme från lagrad solenergi i berggrunden.

Jordvärmepump – hämtar värme från lagrad solenergi i markens översta skikt.

Sjövärmepump – hämtar värme från vattnet längst ner på havs- eller sjöbottnen.

Grundvattenvärmepump – hämtar värme från energi i markens grundvatten.

Vad måste man tänka på?

Först och främst måste du ha koll på vilka tillstånd som krävs samt vilka krav och kriterier du måste förhålla dig till för att sätta igång processen med att installera jordvärme. Kolla med kommunen om vad som gäller. Det är kommunens miljö- och hälsoskyddskontor som du bör ta kontakt med.

Under tiden kommunen påbörjar arbete med tillståndet kan det vara smart att använda din tid för att jämföra erbjudanden från olika leverantörer. Kom ihåg att särskilda regler gäller vid vattenskyddsområden.

Läs mer om olika värmepumpar.

Hur fungerar jordvärme?

Solens strålar är solenergi som varje dag översköljer jordytan. Vi klarar knappt av att utnyttja en bråkdel av den energi som solen ger oss. Även en molnig dag lagras tillräckligt med energi i marken för att ge värme åt flera hushåll. Mängden energi blir större desto djupare ner i marken man kommer. Därför behöver jordvärmen utvinna energi från ett större område än bergvärmen, som nyttjar solenergi lagrad ända nere i berggrunden.

Så här går det till

En lång slang med antifrysmedel grävs ner cirka en meter under marken. Den läggs i ett slingrande mönster som täcker omkring 200–400 kvadratmeter, beroende på husets storlek. Vätskan värms upp när den leds genom slangen och går sedan vidare in i husets värmesystem via en kompressor.

En illustration av en jordvärmeanläggning.

Är detta en lösning för dig?

För att kunna installera jordvärme krävs en tomt om minst 200 kvadratmeter. Huset behöver också ett vattenburet värmesystem, eftersom jordvärmepumpen värmer vatten. För hus utan vattenburen värme kan det bli ett onödigt stort och kostsamt projekt att installera ett sådant system utöver värmepumpen.

Eftersom olika leverantörer erbjuder olika priser kan det vara smart att jämföra erbjudanden med varandra. På så sätt kan du välja det erbjudande som passar dig bäst.

Med vår tjänst kan du jämföra värmepumpar och få erbjudanden från flera leverantörer. Tjänsten är gratis och helt utan bindning. Fyll i formuläret för att komma igång. Det tar inte längre tid än en minut och är inte svårare än att bre en smörgås.

Få offerter på jordvärme